Inowrocław. Rocznica wyzwolenia miasta i zwycięskiego powstania

5 stycznia w podniosłej atmosferze pamięci i szacunku dla minionych bohaterów, w Inowrocławiu odbyły się uroczystości 104. rocznicy wyzwolenia miasta i zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego, w którym mieszkańcy Inowrocławia i jego okolic zapisali swój chwalebny udział.

W wyjątkowym miejscu pamięci – pod pomnikiem Powstańców Wielkopolskich zgromadzili się mieszkańcy miasta, parlamentarzyści, przedstawiciele władz wojewódzkich, samorządowych, organizacji politycznych, społecznych, kombatanckich, kompanii honorowej Garnizonu Inowrocław, a także  Orkiestra Dęta Inowrocławskich Kopalń Soli "Solino", harcerze i młodzież szkolna.

inowroclaw powst2   inowrocław powstwielk copy

Prezydent Inowrocławia wspomniał o miejscach symbolach walk o odzyskiwanie przez miasto niepodległości – dziś oznaczonych pamiątkowymi tablicami – na gmachu poczty, budynku dworca kolejowego, na kamienicy przy ulicy Dworcowej, czy w koszarach. Wydawałoby się, że w czasach  kultury cywilizacji XXI wieku, to tylko przypominanie młodszym ku przestrodze, a tymczasem sytuacja w Ukrainie weryfikuje ten pogląd, podkreślając mocno, że wolność nie jest dana raz na zawsze.

Po odczytaniu apelu pamięci kompania Garnizonu Inowrocław oddała salwy honorowe. Delegacje społeczeństwa złożyły kwiaty pod pomnikiem.

Wśród nich delegacja Rady Powiatowej Nowej Lewicy w składzie: Włodzimierz Figas - współprzewodniczący RP, Marcin Pietrzak - wiceprzewodniczący RP, Ryszard Rosiński - sekretarz RP, Katarzyna Osuch - członkini RP. Ponadto członkowie Nowej Lewicy – Lech Murawski, Maciej Kawecki, Krzysztof Pęczkowski (reprezentacja ZZWP), Zbigniew Nawrot (Komendant Hufca ZHP Inowrocław), Mieczysław Kamiński.

Fot. nadesłane

Marcin Pietrzak, opr. nim, 6 stycznia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!