Mogilno. Uczczono zwycięski powstańczy zryw

To już 104. rocznica, odkąd przywoływana jest pamięć powstańców wielkopolskich i ich zwycięstwa. Od ubiegłego roku uroczystości uświetniają dzień święta narodowego pod nazwą Narodowy Dzień Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego, ustanowionego w 2021 r.

Na szlaku powstańczych walk leży wiele miejscowości z województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Mogilno, Strzelno, Gąsawa, Inowrocław, a w Bydgoszczy znajduje się jedyny taki w kraju – pomnik Nieznanego Powstańca Wielkopolskiego, ustawiony na grobie zmarłego w Bydgoszczy w 1919 r. powstańca. Tam odbywają się co roku uroczystości wojewódzkie. Czytaj więcej…  Bydgoszcz. Ku czci powstańców wielkopolskich (lewica.org.pl)

mogilno.powst.wielk.2 copy   mogilno.powst.wielk.5   mogilno.powst.wielk.6

W miejscowościach objętych ruchem powstańczym organizowane są patriotyczne uroczystości z udziałem władz samorządowych, parlamentarzystów, reprezentantów organizacji społecznych i politycznych, władz kościelnych oraz harcerzy i uczniów lokalnych szkół. To najczęściej harcerze sprawują patronat nad pomnikami pamięci o powstańcach, jak np. w Mogilnie.

Tam też 1 stycznia 2023 roku delegacja mogileńskiej Nowej Lewicy, z przewodniczącą RM Tatianą Urban, złożyła kwiaty i hołd powstańcom wielkopolskim na mogileńskim cmentarzu.

Opr. nim, 1 stycznia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!