Wizyta Opolskiego SLD w Berlinie

dodano 2015-06-28 22:20 w kategorii: Akcje

Wizyta Opolskiego SLD w Berlinie – nowi znajomi, nowe możliwości

Przedstawiciele Sojuszu Lewicy Demokratycznej na czele z sekretarzem Rady Wojewódzkiej, Pawłem Kampą, przebywali w dniach od 25 do 28 czerwca 2015 r. z wizytą roboczą w Berlinie w ramach współpracy organizacji lewicowych województwa opolskiego, regionu Bonn/Kolonia i miasta Oksford. Coroczne, siódme już spotkanie w ramach polsko-niemiecko-angielskiego trójkąta wymiany doświadczeń poszerzone zostało tym razem o przedstawicieli Holandii, Rumunii, Grecji i Turcji.

Wybór stolicy Niemiec możliwy był dzięki wsparciu Fundacji Eberta oraz Posła do Bundestagu, Sebastiana Hartmanna, współuczestnika spotkań od 2009 r. Wśród prominentnych uczestników znaleźli się, oprócz samorządowców, także Posłanka do Parlamentu Europejskiego, Anneliese Dodds z Oksfordu, Posłanka do Bundestagu, Cansel Kiziltepe oraz wiceprzewodniczący klubu parlamentarnego SPD w Bundestagu, Axel Schäfer.

Dyskusje dotyczyły trzech obszarów działania samorządów lokalnych: polityki mieszkaniowej, ochrony środowiska oraz udziału mieszkańców we współdecydowaniu miast i gmin. W trakcie odbytych spotkań przedstawiono rozmaite rozwiązania z poszczególnych samorządów i uzgodniono, iż kolejne spotkanie w 2016 r. odbędzie się w Opolu, w trakcie którego omawiane będą innowacyjne rozwiązania, łączące wzrost dochodów budżetowych z jednoczesnym odciążeniem portfeli mieszkańców i ochronę środowiska. Spotkanie zaowocowało również nowymi możliwościami wyjazdów zagranicznych na szkolenia i konferencje dla młodych osób z województwa opolskiego oraz ofertami współpracy ze strony zagranicznych partii socjaldemokratycznych.